Jak docílíte, že vaše košile bude vypadat perfektně, 2. díl

V předchozí části našeho speciálu o košilích jsme si představili základní informace o střizích, kapsách, délce a také rukávech košile. V dnešní části se zaměříme na košilové límce a jejich styly, materiály a barevné, případně vzorované varianty košil.

První díl seriálu o košilích si přečtete ZDE.

1. Styly límců

Límec by měl dobře padnout, ideálně tak, abyste byli schopni vsunout dva prsty mezi límec a krk. Výška a tvar límce není jen otázkou vkusu, ale i vaší stavby: dlouhý krk například na rozdíl od krátkého snese vysoký límec, obzvláště takový, který se zapíná na dva knoflíčky.

Tvar límce by taktéž měl odpovídat velikosti uzlu kravaty. Zpravidla čím širší uzel, tím otevřenější límec. Pokud nenosíte košile s límcem uchyceným po stranách knoflíkem (button-down), doporučujeme používat výztuže do límců (u nás na salonu na požádání), které pomáhají zachovat čerstvý vzhled. Mezi nejběžnější styly límců patří windsorský, který je poměrně široce rozevřený -deset až patnáct centimetrů od jedné špičky límce ke druhé a často se vyskytuje u společenských košil. Užší a menší límec (kent) vypadá taktéž dobře, ale vejde se do něj jen úzká kravata. Většina límců je špičatá, občas však lze spatřit oblé zakončení. Takovým límcům se říká klubové.

Límec, která se barvou liší od těla košile (např. bílý límec a pruhované tělo) je nejčastěji vidět v business prostředí a musí být doplněn patřičnou kravatou. V dnešní době se staly oblíbenými také dvojité límce, my však zastáváme klasiku a zůstáváme u střídmějších, jednoduchých límců.

2. Materiály

Tak jako vlna je nejlepší látkou pro obleky, je bavlna ideální košilovinou. Pro tento účel se nejčastěji používají různé druhy bavlněného popelínu. Podobně jako vlna je i bavlna přírodním materiálem, který je všestranně využitelný, prodyšný, dobře se barví a barevnost si zachovává. Navíc snáší dlouhodobé nošení a praní.

3. Barvy a vzory

Šatník každého kavalíra by měl obsahovat několik čistě bílých košil o různé gramáži, udržovaných v dokonalém stavu. Jak sami poznáte, bílá košile je neocenitelná přinejmenším proto, že je univerzální a dobře využitelná pro nejrůznější příležitosti. Dobrá košile se stejně dobře vyjímá v obleku jako k džínům. Nemyslete si, že jednobarevná košile musí nutně být nudná. Na výběr u nás budete mít z řady struktur, ať už jde o oxfordskou tkaninu, nebo o keprovou vazbu. Pokud se tedy chystáte k nákupu nových košil, nejlepší volbou budou bílé, taková investice se vám brzy vrátí.

Co se týče ostatních barev, můžete využít téměř všechny, ale měli byste přitom brát v úvahu odstín vaší pleti a mít na paměti, že každý barva se nemusí nutně hodit k vašemu obličeji (s barevnou typologií vám ráda poradí naše módní konzultantka). Všeobecně lze říci, že za denního světla vám budou slušet spíše světlejší odstíny, kdežto tmavší je lépe ponechat na večer.  Vzory vám rovněž nabízejí množnost, jak si se šatníkem vyhrát. Pruhy působí dobře v pracovním prostředí, stejně jako některé kostky, za předpokladu, že jsou střízlivé.

Jistým mezikrokem mezi jednobarevnou a vzorovanou košilí je využití jednobarevného látky jako základu pro košili a vzorované látky jako kontrastního materiálu na dané detaily košile. Často našim kavalírům modelujeme košile, které budou vhodné jak do pracovního prostředí, tak i pro volný čas, často toho dosahujeme právě barevnými kontrasty, které nejsou viditelné, když je košile zapnutá a nošena s kravatou, ale pokud se košile rozepne a případně si kavalír vyhrne rukávy, jsou kontrasty viditelné a košile působí ležérnějším dojmem. 

----
Podívejte se na náš videočlánek Jak pečovat o košile.
----

Cavalier

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.