Jak vybrat oblek na formální svatbu

Stejně jako při výběru stylu vašeho svatebního oznámení dbáte na to, aby odpovídalo celému rázu svatby, u oblečení nevěsty i ženicha by to mělo být stejné. Formální svatba v kostele, která pokračuje do elegantního salonku na svatební hostinu bude vyžadovat jiný dress code snoubenců i svatebčanů než boho svatba na louce s uvolněnou hostinou ve stodole. Jaké jsou tedy varianty oblečení pro ženicha, které se na formální svatbu hodí nejvíce?

----

Chystáte na svatbu a nevíte, jak si vybrat ten správný outfit, nezoufejte. V tomto článku vám přinášíme deset užitečných tipů a rad. 
----

Stejně jako při výběru stylu vašeho svatebního oznámení dbáte na to, aby odpovídalo celému rázu svatby, u oblečení nevěsty i ženicha by to mělo být stejné. Formální svatba v kostele, která pokračuje do elegantního salonku na svatební hostinu bude vyžadovat jiný dress code snoubenců i svatebčanů než boho svatba na louce s uvolněnou hostinou ve stodole. Jaké jsou tedy varianty oblečení pro ženicha, které se na formální svatbu v kostele hodí nejvíce?

Žaket neboli morning dress je výsadou velkolepých svateb. Možná jste si jej všimli na hostech svateb v královském paláci. Perfektně ho totiž nosí anglické celebrity, jako například David Beckham. Žaket je denní obdoba fraku. Sako je ve předu krátké a vzadu má dlouhé šosy. Bývá většinou v modré nebo antracitové barvě. Kalhoty bývají proužkované a k žaketu se nosí také vesta ve světle modré nebo světle šedé barvě. K žaketu se nosí výhradně černé oxfordky - tedy polobotky s uzavřeným šněrováním. Žaket se také doplňuje kravatou, často v šedivé nebo modré barvě a bílou košilí s francouzskými manžetami na manžetové knoflíčky.

Na opravdu elegantní večerní svatbu může ženich obléci i smoking.  Ten je nástupcem fraku v pozici nejslavnostnějšího večerního oblečení. Právě proto by se měl nosit pokud by se vaše svatba odehrávala po 18 hodině. Při výběru smokingu dbejte hlavně na skvělý fit, špatně padnoucí smoking totiž zkazí veškerou snahu i kdyby Vás stál celou výplatu. Smoking nezapomeňte doplnit motýlkem a černými lakovkami. Košile by měla být také na francouzské manžety. Pokud chcete investovat do obleku na míru a mít jistotu, že ho nadále unosíte, nejspíš pro vás bude lepší variantou černý oblek, který je trochu variabilnější. Unosíte ho potom na společenské události, jako například plesy, večerní akce anebo třeba do divadla. 

Velmi častou variantou na formální svatbu nebo svatbu v kostele je tmavý oblek. Berete se v kostele, s formálností to nechcete úplně přehánět a oblek byste potom chtěli vynosit i do práce? Oblečte se do tmavě modré nebo tmavě šedé barvy. Tyto barvy se vám potom budou skvěle kombinovat i do budoucna. Oproti šedé a modré se zase třeba hnědá na svatbu nehodí. Na formální elegantní svatbu je dobré si mimo saka a kalhot obléknout také vestu. Ta vám během odpolední zábavy, obzvláště když sundáte sako, zajistí, že váš oděv bude dle etikety stále adekvátní. Boty by na formální svatbu a zároveň i svatbu v kostele měly být černé barvy. Ty hnědé si můžete nechat třeba na odpolední zábavu, pokud vaše hostina nebude tolik formální.

Až už oblek zvolíte jakýkoliv, nezapomeňte jej doplnit bílou košilí. Ta by měla být ve stejném odstínu jako šaty nevěsty. Ano i bílá má více odstínů a tím, že zvolíte ten správný, dopomůže to optickému provázání vás dvou na svatebních fotografiích. Košile vám doporučím pořídit si raději dvě. Po proběhnutí gratulací, obětí a polibků od veškerých rodinných příslušníků už nemusí být úplně fresh a proto je dobré mít jednu náhradní. Obzvláště proto, že po gratulacích většinou novomanželé odjíždí na společné focení. 

Oblek s košilí můžete doplnit kravatou a pokud nevěříte v pověry, můžete využít i motýlka. Ona totiž jedna pověra říká, že novomanželům na svatbě, kde ženich má na sobě motýlka potom uletí štěstí. Při výběru doplňků nezapomínejte také na to, že správný outfit pro ženicha obsahuje taky květinovou butoniéru. To je drobná květina, která se dává do klopy saka a obsahuje stejné květiny jako svatební kytice nevěsty. Je tedy dobré na to myslet, abyste to potom s doplňky zbytečně nepřehnali. 

Ať už zvolíte variantu jakoukoliv, nezapomeňte, že nejvíce pozornosti by během svatby mělo být věnováno nevěstě. Proto je dobré ji do výběru také zapojit. Nemělo by se totiž stát, že vás outfit bude zdobnější než její šaty. Prostě a jednoduše - všechny oči na nevěstu! 

Tak, to už je pro dnešek vše, budeme se na vás těšit v dalších videočláncích. Pokud jste došli až sem, určitě vás bude i zajímat jak se obléci v případě svatby neformální.

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.