Jak pečovat o košile

Košile je základním prvkem šatníku každého správného kavalíra. Na každý den volíme vždy čistě vypranou. Jak se tedy o své košile správně starat tak, aby vydržely sloužit co nejdéle? Více už vám poví naše zakladatelka Maruška .

Dnes si povíme něco málo o tom, jakým způsobem se starat o košile, aby co nejdéle vydržely a pořád vypadaly perfektně. 

 

Praní košile

Tím, že většina košilí bývá bavlněná, můžete je prát v pračce na 30, maximálně na 40 stupňů - vždy se stejnými barvami. Košile doporučujeme prát bez aviváže, jelikož ta obzvláště u bílých košilí způsobí, že po 20 - 30 vypráních začnou žloutnout a ztrácet svoji zářivou bělost, to už je bohužel nevratné. Prášek můžete volit práškový, kapsli a nebo gelový. Na co si ale dejte pozor, když budete nastavovat pračku, jsou otáčky. Když budete prát na program bavlna, většina praček bývá nastavena na větší úroveň otázek (1200/min), což způsobí, že po vyprání bude košile sice perfektně vyždímaná, ale zároveň i dost zmačkaná. Proto otáčky klidně manuálně stáhněte (600/min). Když košili budete vytahovat z pračky bude sice víc vlhká, ale bude se vám mnohem líp vyvěšovat. Ideální je košili pořádně vytřepat a sušit ji na ramínku. 

 

Žehlení košile

Když budete košili žehlit ideální je, když je ještě vlhká. Ale i když vám přeschne, stačí vzít rozprašovač s vodou, trochu ji pokropit a půjde to perfektně taky. V dnešní době, tím, že většina žehliček má nějaký parní systém, tak to už nebývá takový problém.  

 

Odolné skvrny

V případě, že bojujete s tím, že se vám košile při nízké teplotě pořádně nevyprala a třeba límce či manžety zůstávají trochu ušpiněné, pořiďte si předpírací prostředek. Ten pořídíte v drogerii, často bývá na bázi žlučového mýdla. Stačí předtím než dáte košili do pračky potřít předpíracím prostředkem límec a manžety, případně jakoukoli skvrnu. Předpírací prostředek se nechává působit 20 min před praním. Tímto způsobem by se potom košile měla vyprat úplně do čista.

 

Bonusový tip!

Posledním tipem, aby vám košile dlouho vydržely je pořídit si neviditelné tričko a to pod košilí každý den nosit. Neviditelné tričko pro svou tělovou barvu a výstřih do V nepůjde vidět ani pod bílou košilí a díky vrstvě, kterou tvoří mezi vaším tělem a košilí tvoří vám košile nebude navlhat od potu. Vyhnete se tak nejen flekům od deodorantu nebo potu, ale košile se také bude výrazně méně mačkat. A to je jednoduše vždycky plus!

 

konzultant

Zaujalo Vás to a rádi byste se dozvěděli více?

Stačí vyplnit tento krátký formulář a my Vám s radostí zodpovíme Vaše dotazy.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.